Aktualności
Tradycyjnie na Hawajach
2018-04-23

W piątek w gościnnych progach Folwarku Hawaje w Starej Wiśniewce odbyły się warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu „Cztery pory roku na Krajnie” Lokalnej Grupy Działania „Krajna Złotowska”. Udział w nich wzięli uczniowie szkół o profilu gastronomicznym, dla których była to świetna przygoda z dawnymi, lokalnymi specjałami.

Prócz młodzieży pojawili się też członkowie zarządu stowarzyszenia: Przemysław Kurdzieko, Henryk Dobrosielski, Stefan Kitela, Jacek Mościcki i prezes LGD, Marek Romaniec. Warsztaty składały się z dwóch zasadniczych bloków – pierwszym z nich była prelekcja historyczna dyrektor Muzeum Ziemi Złotowskiej Kamili Krzanik-Dworanowskiej pt. „Wybrane zagadnienia dziedzictwa kulturalnego Krajny Złotowskiej”.

Następnie uczestnicy otrzymali zapisane gwarą przepisy na wybrane potrawy, które „rozszyfrowali” przy pomocy wydanego przez stowarzyszenie słownika krajeńskiego.  Po części teoretycznej nadszedł czas na praktykę w kuchni folwarku, gdzie dzięki współpracy całej grupy, wspólnymi siłami, przygotowano tradycyjne lokalne dania.


Wykonanie: MAXIMUS - sklep komputerowy